Recorregut literari Avel·lí Artís Gener a Barcelona
La ruta ens permet seguir les passes d'un personatge polifacètic i popular, gran defensor i representant de les lletres catalanes, que va tenir en el barri de Sant Antoni una de les seves darreres residències, concretament al carrer Borrell, a tocar de casa del seu amic i cunyat Pere Calders. La seva vida política i professional està molt vinculada a la zona de Ciutat Vella, que també forma part del recorregut.
Biblioteca Francesc Boix: iniciem la ruta en aquesta biblioteca situada al carrer Blai número 34 del barri del Poble Sec, barri on va viure l'escriptor, periodista i artista Avel·lí Artís Gener, més popularment conegut com Tísner.
Aquest edifici el va construir l'any 1889 la societat benèfica Juntas de Señoras de Salas de Asilo amb l'objectiu d'ubicar-hi un col·legi que va ser regentat pels Germans de la Doctrina Cristiana. La Federació Anarquista Ibèrica (FAI) el va ocupar durant la Guerra Civil i l'any 1939 i durant la dictadura, el local es va convertir en la seu de la Falange.
En arribar la democràcia, el local va passar a dependre de l'Administració Central, i, posteriorment, de la Generalitat de Catalunya i per últim de l'Ajuntament de Barcelona.
Molt a prop d'aquí es troba el carrer Margarit. Carrer Margarit: un dels molts il·lustres personatges nascuts al Poble Sec fou Francesc Boix. Aquest fotògraf va participar a la Guerra Civil i va ser empresonat al camp de concentració nazi de Mauthausen. Allà va ingressar al servei d'identificació del camp, fent i recopilant fotografies que més endavant, un cop acabada la guerra, s'utilitzarien al procés de Nüremberg. Francesc Boix va néixer el 1920 a la cantonada del carrer Margarit amb el carrer de Blai, on la seva família tenia una sastreria i on ara hi ha el bar Zodíaco. Just al costat del bar trobem una placa que ens recorda aquest il·lustre personatge del Poble Sec.
Avinguda Paral·lel: el carrer més teatral de la Barcelona de la primera meitat del segle XX ens porta a parlar del Tísner escenògraf.
Ens apropem, des d'aquí, al barri del Raval. Recordem l'ambient obrer i de lluita social previs a l'esclat de la Guerra Civil.
Tísner exiliat a Mèxic després d'haver combatut amb les tropes republicanes, es va mantenir en actiu dirigint publicacions catalanes de l'exili i col·laborant-hi.
Passem per la Rambla del Raval i continuant per Sant Pau girem pel carrer de les Penedides, carrer que rep el nom de les dones de dubtosa reputació.
Anem al carrer Nou de la Rambla on es troba el Palau Güell de Gaudí i arribem a La Rambla. A La Rambla número 27 es troba el Teatre Principal, antic Teatre de la Santa Creu i també Teatre de l'Hospital. És el teatre més antic de la ciutat i un dels més antics de l'Estat Espanyol. Està tancat des del 2006, una part funciona com a billar. Va obrir de nou el 2013 i tancar definitivament el 2017.
Portal de la Pau: des d'aquest punt proper al Port, rememorem la tornada de l'exili de l'escriptor i dibuixant. Un exili de 26 anys que Avel·lí Artís passà a Mèxic.
La Rambla: l'antiga riera de Barcelona forma part d'una ciutat enyorada per Tísner durant els 26 anys d'exili. En tornar-hi, és aquesta una desconeguda que cal redescobrir. A l'escriptor, li han canviat fins i tot els busos i tramvies, i, l'evolució de la ciutat el trasbalsa.
Ens endinsem pel carrer Escudellers fins a arribar al carrer Avinyó
El Borsí: aquí s'aixeca l'edifici neoclàssic de l'antic Borsí. El 1940 va allotjar l'Escola de Belles Arts i, a partir dels anys seixanta, l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis de la Llotja. De fet, la formació del nostre autor va passar per l'Escola de Belles Arts de la Llotja, situada abans a l'edifici de la Plaça Palau.
Carrer Cervantes: ens trobem amb la seu d'Esquerra Republicana de Catalunya de Ciutat Vella. Al febrer del 1992, Tísner ingressava a ERC.
Anem pel carrer Avinyó, girem a mà esquerre pel carrer Lleona, tornem a girar a la dreta pel carrer Rauric i la primera a la dreta ens trobem al carrer de les Heures.
Carrer de les Heures: una placa a tocar de la plaça Reial ens recorda la fundació de La Vanguardia, un altre dels diaris que van comptar amb la col·laboració inestimable d'en Tísner.
Pugem pel carrer Ferran, girem al carrer Banys Nous per anar a la plaça Sant Josep Oriol.
A pocs metres d'aquí es troba l'Església Gòtica del Pi, i en una de les tres placetes que l'envolten trobem un testimoni de la guerra.
A pocs metres d'aquí es troba l'Església Gòtica del Pi, i en una de les tres placetes que l'envolten trobem un testimoni de la guerra.
Plaça Sant Josep Oriol: en un mur de l'Església de Santa Maria del Pi, trobem una pintada de quitrà que es remunta al 16 de setembre de 1937, quan en plena Guerra Civil es va voler canviar el nom per plaça del "milicià desconegut", com a testimoni de les lluites de Barcelona durant el conflicte.
Tot atravessant la Barcelona antiga, per carrers plens d'història ens encaminarem cap a l'últim punt de la nostra ruta.
Ataneu Barcelonès: en aquest mateix carrer, fent cantonada amb la plaça, està situat l'Ataneu Barcelonès, carrer de la Canuda número 6. Un palau neoclàssic amb un interessant pati interior al primer pis. És una de les institucions culturals més importants de la ciutat per la seva biblioteca de 300.000 volums, comparable amb la Universitària. L'Ateneu és la seu de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Tísner col·labora en la creació d'aquesta entitat, de la qual és president del 1990 al 1994.
Districtes: Sants-Montjuïc / Ciutat Vella
Barris: Poble-sec / Raval i Gòtic
Barris: Poble-sec / Raval i Gòtic
Links d'interès:
https://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibfrancescboix
https://lletra.uoc.edu/ca/autor/avelli-artis-gener-tisner/detall
https://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibfrancescboix
https://lletra.uoc.edu/ca/autor/avelli-artis-gener-tisner/detall
Valorem, cuidem i respectem el nostre entorn.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada