Edifici ETNIA BARCELONA

L'any 2013 la família Pellicer, propietària de l'òptica, va encarregar a l'arquitecte Jordi Tió la rehabilitació de l'edifici.
La família Pellicer volia tenir un edifici emblemàtic a Barcelona i van comprar l'edifici pel seu projecte, ETNIA BARCELONA.

Ens trobem al segle X, la gent surt de les muralles i enclaven. Tot eren rieres, aiguamolls i comencen a fer el primer burg-veïnat, Vilanova del Mar.
 Des d'aquesta façana fins al carrer dels Ases, carrer Espaseria i el Fossar de les Moreres hi havia l'església Santa Maria de les Arenes que se sap que estaba aquí, però no se sap com era i no hi ha documentació, però era l'església que representava aquest veïnat. El veïnat es construiex amb casetes de planta baixa i un pis. La mateixa casa a mida que passa el temps va pujant cap amunt.

L'any 1423 es construeix el gremi d'espasers. L'any 1882 en Josep Cot, propietari de la casa, encarrega al mestre d'obres Tapies fer un edifici, la qual cosa significa que hi ha una mentalitat molt oberta a Barcelona. 

Tenim un edifici que la primera planta és la manufacturació i amunt els habitatges. Edifici de set plantes.
Cada pis té una alçada diferent a mida que es va punjant es veu que el pis és més baix i les finestres són més estretes, són més baixes, l'emmarcat de pedra. Els balcons són més estrets. És així per donar a l'edifici alçada virtual.

A dalt de tot es veuen dos forats que són els de ventilació. I també veiem dos dracs, un a cada banda.

L'entrada de la manufacturació la posen en el xamflà que és estret i petitet. Però quan l'arquitecte Jordi Tió fa l'obra li diu al propietari que si es fa més enrera l'entrada lluirà més, i així ha estat.

El projecte arquitectònic transforma l’edifici preexistent en espais diàfans i hi col·loca un ascensor per connectar els diferents pisos de la botiga. El projecte es va dur a terme seguint un estudi arqueològic que revelava que l’edifici estava construït sobre les restes de la Sala del Capítol de Santa Maria del Mar (primer quart del segle xvi) i sobre un edifici d’habitatges plurifamiliar (finals del segle xix). El projecte d’interiorisme, d’estil eclèctic, recrea diferents ambients, que tant recorden l’essència dels habitatges barcelonins com diferents oficis. Hi trobem paviments hidràulics, ascensors antics de fusta, fustes de roure, enrajolats coloristes, volta catalana i tocs industrials de pilars de fosa; així com una làmpada antiga de quiròfan, un moble taller de joieria, un moble central semblant a una barra de bar, zones de backstage de passarel·les de moda i, fins i tot, unes zones de llibreria plenes de cultura.

Arquitecte Jordi Tió, 2017
Lázaro Rosa-Violán Studio (interiorisme), 2017 








Districte de Ciutat Vella
Barri del Born

Links d'interès:
www.arquitectes.cat/iframes/mostra_new/visor.php/obra/
www.lazarorosaviolan.com/es

Comentaris