La Masia Can Fargues

La masia de Can Fargues dóna identitat al barri de la Font d'en Fargues, perquè n'és l'origen: el barri es va anar fent a partir d'una parcel·lació de les terres pertanyents al mas Pujol (denominació de can Fargues al s. XVIII) i durant molts anys va ser el centre de l'activitat al barri. La masia, d'origen medieval, va ser construïda al voltant d'una torre de defensa que data del segle XI, protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Aquesta torre s'ha conservat romànica pràcticament íntegra i constitueix el cos central de la masia.
L'Ajuntament de Barcelona va adquirir la masia l'any 2009 per a la seva recuperació. La concreció de l'espai com a escola de música municipal respon als objectius estratègics en matèria cultural i d'educació del districte d'Horta-Guinardó, alhora que es revalortiza i promou el patrimoni cultural del territori i la ciutat.



Una mica d'història:
La torre va ser construïda en un moment de forta inestabilitat política i social que va obligar els senyors feudals d’aquells temps a fer-se edificar torres que els servissin de residència i de defensa.
La torre s’ha conservat pràcticament íntegra i constitueix el cos central de la masia.





La masia està construïda inicialment als principis del segle XIV i fou ampliada el XV. Al llarg de la seva història es va anar engrandint i transformant per a usos residencials i agrícoles. Es tracta d’un edifici de diferents nivells, voltat d’una galeria amb arcades i una cas dels masovers. Té un celler de l’any 1774. Tot el conjunt està envoltat per un magnífic jardí romàntic
Al 1809 la va comprar Josep Pujol. L’any 1860 Montserrat de Casanovas , casada amb Pere Fargas. A la mort de Montserrat, passà a la vídua d’un dels seus fills, Margarida Rosselló .
La finca era de gran extensió ja que comprenia tot el que actualment és el parc del Guinardó i arribava fins a la part alta de l’Hospital de Sant Pau.









Es pot visitar durant la Setmana de l'Arquitectura i en el 48H OPEN HOUSE.

Links d'interès:
ajuntament.barcelona.cat/escolesmusica/ca/emmcanfargues/presentacio
bcnlamevaciutat.blogspot.com/jardins-de-can-fargues
Ruta Barrri de la Font d'en Fargues: barri-de-la-font-den-fargues 

Comentaris